BG
 

4-те популярни вида картон при производството на опаковки

Опаковката е основен компонент на много индустрии, включително хранително-вкусова, алкохолна, фармацевтична и набиращата все по-голяма популярност електронна търговия на дребно. Тя изпълнява ключова функция за защита на продуктите по време на транспортиране, съхранение и излагане.

Устойчивостта на опаковъчните материали е изключително важна, за да се гарантира, че продуктите пристигат до местоназначението си в добро състояние и запазват своята цялост и свежест. Един критичен момент, който влияе върху качеството на опаковката, е изборът на подходящ клас картон.

Различните видове картон имат различни характеристики, които могат да повлияят на здравината, издръжливостта и цената на опаковката.

Познаването на предимствата и недостатъците на всеки продукт на хартиената индустрия е от решаващо значение за преработвателите на картон, за да предложат правилния тип опаковка за своите клиенти и техните продукти.

В тази статия ще разгледаме четири различни вида картон, които са популярни при производството на опаковки: крафт картон, велпапе, сулфатно избелен картон и картон с покритие.

Ще обсъдим предимствата на всеки клас, както и ще сравним тяхната здравина, издръжливост и цена, за да помогнем на бизнеса да вземе информирани решения при избора на опаковъчни материали за своите проекти.

Преди да се задълбочим в различните видове хартия за опаковане, важно е да отбележим, че изборът на правилния опаковъчен материал може да окаже значително влияние върху отпечатъка на компанията върху околната среда.

Устойчивите опаковъчни материали като картона могат да помогнат за намаляване на въглеродните емисии, отпадъците и потреблението на енергия в сравнение с пластмасата или други не възобновяеми материали.

Поради тази причина много компании все повече възприемат решения за опаковане на растителна основа като част от своите инициативи за устойчивост.

Имайки това предвид, нека разгледаме по-подробно най-популярните видове картон!

Какво представлява картонът?

Kartoni

Картонът е универсален и издръжлив материал на хартиена основа, който обикновено се използва при производството на опаковките. Произвежда се чрез компресиране на слоеве от влакна от хартиена маса, за да се създаде плътен и твърд лист.

Картонът може да бъде персонализиран, за да отговаря на различни нужди от опаковки, като кутии за храни и напитки, козметични продукти, потребителски стоки и много други.

Предлага се в различни грамажи, дебелини и покрития, вариращи от картони без покритие до такива с матирано или лъскаво покритие.

Картонът също така е екологичен и рециклируем, което го прави идеален материал за устойчиви опаковъчни решения.

Картон срещу Велпапе

Velpape vs Karton

Картонът и велпапето са два вида опаковъчни материали, които обикновено се използват в различни индустрии. Въпреки че може да изглеждат подобни, между тях съществуват няколко ключови разлики.

Картонът е дебел, лек и издръжлив материал, изработен от компресирани хартиени влакна. Обикновено се използва за опаковане на храни, козметика и фармацевтични продукти.

Велпапето, от друга страна, е по-дебел и по-твърд материал, направен от множество слоеве хартия. Множеството слоеве обикновено включват 2 гладки листа и един гофриран картон между тях, който усилва значително здравината и товароносимостта.

Velpape sastav

Обикновено се използва за транспортни кашони, продуктови дисплеи, стелажи и други приложения, които изискват по-голяма структурна здравина.

Въпреки че както картонът, така и велпапето предлагат множество предимства, бизнесът трябва да вземе предвид фактори като тегло на продукта, разстояние за транспортиране и издръжливост, когато избира между двете.

В крайна сметка изборът на опаковъчен материал ще зависи от специфичните нужди и изисквания на конкретният продукт и неговото приложение.

За по-добро разбиране на разликите между картон и велпапе е важно да бъдат проучени техните индивидуални характеристики, като и техните силни и слаби страни.

И двата материала предлагат уникални предимства в зависимост от предназначението и вида на продукта. Например, докато картонът е по-екологичен вариант и често се използва за опаковане на храни, превъзходната структурна здравина на велпапето го прави популярен избор за доставка и транспорт.

Сравнение на четирите типа картон.

В този раздел ще разгледаме четири популярни типа картони използвани при производството на опаковки.

Всеки тип картон предлага уникални предимства по отношение на здравина, издръжливост и рентабилност, което го прави подходящ за различни опаковъчни приложения.

Разбирането на характеристиките и предимствата на всеки тип картон е от решаващо значение за бизнеса, за да избере правилния опаковъчен материал за своите продукти.

CCNB – Clay Coated News Backboard

CCNB е вид картон, който е направен от смес на рециклирана вестникарска хартия, смесена вторична хартия и стари кашони от велпапе.

Поради по-ниската си якост на опън и по-ниската си печатна производителност, той обикновено се използва за нискобюджетни картонени опаковки за продукти като суха храна, храна за домашни любимци, перилни препарати и други нехранителни артикули.

Kutii ot CCNB karton

Въпреки това, основният недостатък на кутиите произведени от CCNB картон е тяхната склонност да абсорбират големи количества влага и вода, когато са изложени на мокри условия.

В резултат на това тези опаковки по всяка вероятност не биха била подходящи за продукти, които изискват по-високи нива на устойчивост на влага или тегло.

Въпреки това CCNB картонът остава рентабилна опция и често се използва от бюджетни марки от хранително-вкусовата индустрия за изработката на кутии с вторично пакетиране на продукта.

CCNB картонът също така е екологичен избор за фирми, които искат да намалят въздействието си върху околната среда.

Тъй като е направен от рециклирани материали, картонът CCNB намалява необходимостта от производство на нов картон, което може да доведе до обезлесяване и други екологични проблеми.

Освен това използването на рециклирани материали в CCNB картон намалява количеството отпадъци, които завършват в депата, допринасяйки за по-кръгова икономика.

Въпреки това е важно да се отбележи, че докато CCNB картонът е рециклиран материал, неговото специфично покритие може да затрудни рециклирането му.

Някои съоръжения за рециклиране може да нямат способността да отделят покритието от картона, което води до замърсяване на други рециклирани материали.

Независимо от това, предприятията все още могат да окажат положително въздействие върху околната среда, като използват CCNB и други видове рециклиран картон, като същевременно проучват алтернативни устойчиви опаковъчни материали и практики.

SBS – Solid Bleached Sulfate

SBS означава Solid Bleached Sulfate и се произвежда от избелена необработена дървесна маса. Това е най-висококачественият и най-скъп картонен субстрат. Благодарение на превъзходната си здравина, този клас картон се счита за най-добрият за опаковане на продукти.

Неговата издръжливост и двустранно бели повърхности го правят оптимален за печат. SBS може да бъде покрит от едната страна (C1S) или от двете страни (C2S), предлагайки на бизнеса гъвкавост по отношение на дизайна на опаковката и нуждите от печат.

Качеството на SBS също така позволява специални процеси като сух печат (преге), топъл печат (с фолио) или частичен UV лак.

Обичайните употреби на SBS картонът са при производството на опаковки за здраве и красота, опаковки за фармацевтични продукти и опаковки за замразени храни.

SBS кутиите са особено популярни за премиум артикули от козметичната и парфюмерийната индустрия поради елегантния си външен вид.

Основният недостатък на SBS картонът е, че не е екологичен. Производството на SBS картон включва значително количество избелване, което може да доведе до отделяне на вредни химикали в околната среда.

Освен това SBS картонът обикновено се произвежда от необработени влакна, което изисква отсичането на дървета. Това може да допринесе за обезлесяването на дадени райони, което е основен екологичен проблем.

Друг недостатък на SBS е относително високата му цена в сравнение с други видове картон. Това може да го направи по-малко достъпен за малкия бизнес или за тези с ограничен бюджет.

SBS също не е подходящ за опаковане на продукти, които са изложени на влага или мокри условия, тъй като има слаба водоустойчивост.

Той не е добър избор за продукти, които изискват много здрава и устойчива кутия.

FBB – Folding Box Board

Folding Box Board (FBB) е друг висококачествен клас картон с високо съдържание на свежи целулозни влакна. Той е химически и механично произведен с помощта на многослойни материали от хартиена маса, което го прави здрав и издръжлив.

Гладката повърхност на многопластовия FBB картон осигурява оптимални възможности за висококачествен печат чрез офсетова технология. За разлика от SBS, който е изцяло направен от химическа целулоза, механичният състав на FBB му осигурява по-твърд състав.

В зависимост от покритието и цвета на гърба FBB картонът се дели на две категории GC1 и GC2.

Клас GC1 е с бял гръб, направен от слоеве механична целулоза, поставена между слоеве химически избелена целулоза, като най-горният слой е покрит с пигмент и е идеално бял както отвътре, така и отвън. Това е картон със средна плътност с изключително добри печатни свойства. Подходящ за графични и опаковъчни решения с крайни приложения. Използва се и за опаковане на чувствителни към аромат и вкус продукти като шоколад, цигари и козметика.

Клас GC2 се отличава с кремав гръб. Отново се състои от слоеве механична целулоза, поставена между химически избелена целулоза, с тази разлика, че горният му слой е с пигментно покритие, а долният може да бъде избелен или неизбелен и е без покритие.

FBB картоните и са подходящи за всички видове опаковки на продукти.

Кутиите произведени от FBB картон са отлични за опаковане на храни, козметика и фармацевтични продукти и в световен мащаб се използват широко от бизнеса като основен опаковъчен субстрат.

Kozmetichni opakovki

Издръжливостта и твърдостта на FBB картонът го правят популярен избор за фирми, които изискват опаковка, която може да издържи на износване по време на транспортиране и съхранение.

Освен това много производители на FBB използват практики за устойчиво управление на горите и предлагат опции за съдържание на рециклирана хартия, което го прави екологичен избор за фирми, които искат да намалят въздействието си върху околната среда.

Въпреки че Folding Box Board (FBB) е отличен избор за опаковане на продукти поради своята издръжливост и гладка печатна повърхност, той също има своите недостатъци.

Първо, FBB е по-скъп от други видове картони, като CCNB, поради висококачествения производствен процес и използването на свежи влакна. Поради това той не е толкова екологичен, като рециклираните картони например.

Ето защо през последното десетилетие производителите на FBB започнаха да използват практики за устойчиво управление на горите и предлагат опции за рециклирано съдържание, което да помогне за намаляване на въздействието върху околната среда на този вид картонен материал.

Друг негатив на FBB картонът е, че той е предизвикателство за рециклиране поради многопластовия състав. Изисква повече енергия за рециклиране в сравнение с други видове картони, което може да повлияе на цялостния му отпечатък върху околната среда.

Въпреки тези недостатъци, много фирми продължават да използват FBB картони за своите продуктови опаковки поради здравината, издръжливостта и висококачествени възможности за печат на премиум опаковки.

SUS – Solid Unbleached Sulfate (Coated Natural Kraft) и CUK – Coated Unbleached Kraft

Естественият крафт (SUS) и Неизбеленият крафт с покритие (CUK) стават все по-популярни в опаковъчната индустрия като екологични видове картон, които предлагат по-естествен вид и усещане.

Тези картони се произвеждат от неизбелена дървесна маса, което ги прави идеален избор за компании, които търсят устойчиви решения за опаковане. Хартиите без покритие също правят този материал много удобен за рециклиране.

Една от ключовите характеристики на тези видове картон е техният естествен кафяв цвят, който придава отчетлива естетическа привлекателност.

Kraft E-commerce opakovki

За продукти, чиито опаковки които изискват по-живи цветове, този естественият цвят обаче може да бъде ограничение, тъй като не е подходящ за отпечатване на висококачествени графични изображения.

Въпреки това, SUS и CUK картоните предлагат много предимства, които ги правят предпочитан избор за много приложения за опаковане.

SUS картона често се покрива с естествено срещащо се глинено покритие, което осигурява гладка повърхност, идеална за печат.

Това покритие също предлага известно ниво на водоустойчивост, което го прави идеален избор за опаковане на продукти, които могат да бъдат изложени на влага.

Картонът от вида CUK обикновено е покрит със слой от полиетилен (PE) смола, която осигурява известна устойчивост на картона при разкъсване, товаро издръжливост и устойчивост срещу овлажняване и омазниняване.

Въпреки че тези видове картон предлагат известно ниво на устойчивост на разкъсване, те не притежават характеристиките за здравина, която имат други видове като SBS или FBB.

Понякога по-естественият и текстуриран външен вид на тези видове картон може да се окаже неподходящ за прилагане на специални процеси като преге или топъл печат.

Въпреки това, тези видове картон са чудесен избор за компании, които имат нужда от опаковки, безопасни за директен досег с храни, или тези, които искат да насърчат потребителите да заменят пластмасовите опаковки с такива, които могат напълно да се рециклират.

В заключение, Естественият крафт и Неизбеленият крафт с покритие са екологични видове картон, които предлагат уникална и естествена естетическа привлекателност.

Популярни финишни покрития при картонените опаковки.

Когато става въпрос за картонени опаковки, покритията играят важна роля за създаването на желания вид и усещане на опаковката. Ето някои от популярните покрития, използвани при производството на картонените опаковки:

Матово покритие: картонените опаковки с матово покритие имат матов и мек вид, осигурявайки изискан и първокласен вид. Често се използва в луксозни опаковки, като козметика или парфюми или за опаковки за хранителни продукти от висок клас. Изпълняват се чрез поставяне на лаково или ламинатно покритие с матова текстура.

Гланцово покритие: картонените опаковки с гланцово покритие имат лъскава и отразяваща повърхност, осигуряваща елегантен и модерен външен вид. Обикновено се използва в реклами, корици на списания и опаковки за търговия на дребно. Изпълняват се чрез поставяне на лаково или ламинатно покритие с гланц ефект.

Релефно покритие: картонените опаковки с релефно покритие имат релефна структура (изпъкнала или вдлъбната), създавайки триизмерен ефект. Използва се за придаване на дълбочина и текстура на опаковката, което я прави привличаща вниманието и запомняща се.

Щамповане с фолио: или т.нар. топъл печат включва поставяне на метално, цветно или холограмно фолио върху картонените опаковки, създавайки луксозен и елегантен вид. Често се използва в премиум опаковки за шоколади, вина и други продукти от висок клас.

Кутия за премиум шоколад

Частично UV покритие: частичното UV покритие включва нанасяне на гланцово покритие от UV лак върху специфични области на картонената опаковка, създавайки контраст между лъскавото и матовото покритие. Използва се за акцентиране на специфични области на опаковката, като лога, текст или изображения.

Chastichen  UV lak

И това съвсем не е всичко …

За да разберете по-добре кой е идеалният клас картон за вашите опаковки, е важно да имате познания и данни за издръжливостта, здравината и дебелината на материала.

Тази информация ще е от голяма полза при създаването на подходящата кутия въз основа на теглото на продукта и структурния дизайн на опаковката.

Измерването на дебелината на картона става чрез определяне на PT/GSM на материала.

По същество, колкото по-висок е GSM/PT коефициентът, толкова по-дебел е материалът и толкова по-голяма тежест може да носи.

Надяваме се, че статията Ви е била полезна. Ако все още не сте сигурни какъв материал пасва най-добре на вашата опаковка и продукт, ние с радост ще Ви помогнем да вземете правилоното решение. Свържете се с колегите ни от отдел Продажби за безплатна консултация на посочените телефони или мейли в страницата ни с контакти

Вашите продукти са по-видими с нашите опаковки!