BG
 

Tоплият печат и ролята му при производството на опаковки.

Съдържание:

  • Какво представлява топлият печат?
  • Топлият печат: Кратка история
  • Технология на топлия печат при производството на опаковки
  • Видове фолиа, използвани при топлия печат – метализирани, пигментни и холографски фолиа
  • Конвенционален топъл печат
  • Дигитален топъл печат
  • Ползи от прилагането на топъл печат в опаковките
  • Решили сте вашата опаковка да бъде с топъл печат?

Пазарувайки ежедневно в магазини със щандове пълни с най-различни опаковки, вроятно сте забелязали ли, как някои от тях се отличават сред другите.

Питали ли сте се кое е това нещо, което дава на някои опаковки класа и елегантен вид, което при другите липсва?

Краткият отговор на тези въпроси е Топлият печат, а в случай, че искате да разберете в детайли как се случва всичко, отделете 3 минути от времето си, за да прочетете статията докрай.

Какво представлява топлият печат?

Топлият печат е техника, при която специален вид фолио се прилага към картон или хартия, за да се получи търсеният от клиента естетичен завършек. Подобно на техниката при изработката на преге (embossing и debossing), в топлият печат също се използва топлина и натиск, за да се създаде един неповторим дизайн.

Топлият печат е уникален процес, при който топлина, натиск, метално фолио и картон се комбинират чудесно, за да се получи резултат сравним с произведение на изкуството.

Фолиото може да бъде всякакъв цвят, но обичайно се използват метализирани фолио – злато, сребро, мед. Също както хартията фолиата се предлагат в две разновидности – мат и гланц.

Топлият печат: Кратка история

Смята се, че техниката на топлият печат произлиза от древен Египет, където златни късове се ковали с чук до крайно изтъняване и след това се прикрепяли към папируса, за да му предадат блясък.

Както можете да си представите, тази техника е била изключително трудоемка и се е използвала само за документи от най-важно значение, като фараонски укази и някои религиозни текстове.

След изобретяването на печатната преса, техниката по поставяне на фолиото използвала ръчно поставени букви или клишета гравирани по поръчка. Поради факта, че процесът не бил добре развит, топлият печат се използвал само при изработката на корици на книги и литературни произведения.

Когато се е печатал златен текст върху корицата на книга, е трябвало да се използват отделни шрифтове от месинг или олово, които се сглобявали на ръка буква по буква, на специално изработена за целта матрица. Веднъж след като текста бил сглобен върху матрицата, тя се влагала в печатната преса и посредством натиск металният лист фолио се отпечатвал върху книжната корица.

Модерният топъл печат възниква в края на 19-ти век в Берлин, където майстор книговезец разработва фолиа за топъл печат. В началото на 20-ти век в Англия автоматизирания топъл печат се използва и върху тънки листи полиестерен филм. През 50-те и 60-те години на миналия век технологията продължава да набира популярност. 

Технология на топлия печат при производството на опаковки

В днешни дни, топлият печат е техника подобна на цветния офсетов печат или преговането, при които се използва натиск, за да се нанесе цвят върху хартия.

Процесът стартира с изработката на магнезиеви клишета, чийто брой и размер зависи изцяло от дизайна на опаковката. Те се монтират на специална плоча, която е подвижна и се влага в пресоващата машината, след което тази плоча се загрява до определена температура (в зависимост от вида на фолиото и материала върху, който ще се полага). Следва настройване силата на натиска и пускане на машината, която отпечатва фолиото върху картона. Следват многократни повторения (удари) на плочата и фолиото върху листите с хартия до завършване на съответния тираж.

Ако в дизайна има предвиден допълнителен релефен ефект (вдлъбнат или изпъкнал) ще се наложи изработката на отделна матрица с клишета, която да се използва за този процес.
В случай, че сте започнали да проучвате идеята да добавите топъл печат към дизайна на вашите опаковки, трябва внимателно да прецените дали да използвате матово или гланцово фолио, какъв цвят ще бъде най-подходящ за съчетаването с останалите цветове в дизайна, ще добавяте ли релеф, за да задълбочите ефекта и какви допълнителни покрития ще използвате – ламинат, UV лак …   Всички те ще повлияят на цялостният външен вид на вашата опаковка.

Видове фолиа, използвани при топлия печат

Има няколко различни типа фолиа, които могат да се използват, като всяко от тях придава различен оптичен ефект на опаковката. Ето кои са те:

Метализирани фолиа

Когато се говори за топъл печат, асоциацията, която веднага изниква е тази с метализираният ефект. Метализираното фолио прави текстовете или графиките металически искрящи. Чрез него добавяте нотка на лукс към вашите опаковки, особено ако изберете златно или сребърно фолио за завършек на визията.

Пигментни фолиа

Пигментните фолиа са подобни на метализираните, но не притежават този металически ефект. Те се предлагат в широка гама от цветове и във вариант мат или гланц. Към тях спада и перленото фолио, което е чест избор при опаковките от козметичната индустрия. Избирайки пигментно фолио вие си осигурявате една несъмнено привличаща погледа опаковка излъчваща лукс и мекота.

Холограмни фолиа

Ще разпознаете холограмното фолио по ефекта на 3D дъга, който пресъздава. Сигурни сме, че неведнъж сте виждали и използвали хартиени изделия с холограмно фолио – колекционерски картички, билети, ваучери, банкноти.

Освен да впечатлява, холограмното фолио се използва и за повишаване на защитата от имитация на вашия продукт. Ненапразно много от валутите го използват при отпечатването на банкнотите си.

Знаете ли, че бихте могли да приложите холограмно фолио към вашия продукт специално създадено по ваш дизайн. Така освен, че ще бъде защитена от имитация, вашата опаковка ще бъде и уникална по рода си.

Други типове фолиа за топъл печат са т.нар. „скреч“ фолиа, които намират приложение в продукти, предизвикващи интеракция с потребителя – лотарийни билети,  промоционални талони, ритейл томболи и др.

Вече знаете и разбирате разликите между различните видове фолиа, които се използват при топлия печат. Време е да преминем към същинския процес на изпълнението му.

Топлият печат може да бъде изпълнен по два начина – традиционен (конвенционален) и дигитален.

Конвенционален топъл печат

При традиционният (конвенционален) топъл печат се изработва клише за всеки отделен графичен елемент, който е предвиден за топъл печат.  То се монтира върху метална плоча наречена матрица. Броя на клишетата в една печатна форма зависят от броя на графичните елементи в дизайна и се използват многократно, т.е. ако след 3 месеца ви се налага да отпечатате отново този продукт, няма да заплащате повторно за тях. Това обаче не важи, ако решите да промените нещо в графичния елемент – всяка промяна в дизайна, макар и минимална изисква подмяна на клишетата.

Съветваме ви внимателно да разработвате дизайните на вашите опаковки, за да не се налага да правите чести промени поради различни пропуски. Най-добре е да се доверите на графичен дизайнер специализиращ в графичното оформление на опаковки.

Матрицата с монтираните клишета се влага в машината, ролките с фолиото също се поставят на специален въртящ се вал, след което операторът извършва настройка на температурата и натиска на полагане. Стойностите варират в зависимост от вида на фолиото, материала, върху който ще се полага, размера на графичното изображение и броя на форматите, който ще се отпечатват. След като всичко е готово машината се стартира и започва същинското нанасяне на фолиото върху картона. Към металната плоча се насочва фолио, което попада между загрятата плоча и картона. Пресоващата секция на машината оказва натиск на плочата върху картона с минаващото по нея фолио и по този начин то се залепя по повърхността му във формата на графичното изображение от клишето. Острите ръбове по клишето изрязват излишните части от фолиото, които се навиват на отпадъчна ролка в машината.  

При по-старите машини за топъл печат съществува неудобството от това, че при печатни форми, при които се налага използването на няколко цвята фолио трябва да се изработят няколко матрици с клишета за всеки цвят и тиража трябва да премине през машината няколко пъти (по един за всеки отделен цвят).

Съвременните технологии са подобрили процеса и вече могат да се полагат няколко цвята фолио едновременно, като по този начин се спестяват значително време, а това оказва влияние и върху стойността на услугата, което я прави все по-достъпна и предпочитана.

Към топлия печат можете да добавите и други ефекти като релеф по ръбовете или обем на графичното изображение, т.нар. преге. По този начин изделието ви ще се открои не само визуално, а и чрез допир.

Дигитален топъл печат

Този процес на топъл печат представлява дигитална алтернатива на традиционното щамповане с фолио, което използва механична преса, с тази разлика, че тук не се налага да се прави сложна машинна настройка. Процесът започва с отпечатване на цифрово изображение върху хартията, която служи като основа за фолиото. След това фолиото се нанася чрез топлина и натиск, свързвайки го с хартията. Резултатът и тук е поразителен, отпечатък с метални графични изображения , които намират място в различни приложения – луксозни опаковки, корици, каталози, покани и др. Основни предимства на цифровият топъл печат са неговата рентабилност, възможността за персонализация на печатните продукти и изпълнението на къси тиражи с минимално време за подготовка между задачите.

Не можем да твърдим, че непременно единият е по-добър от другия, тъй като и двата могат да се използват за създаване на типа ефекти, които искате върху вашата опаковка. Ако имате въпроси относно специфичните тънкости на процеса Топъл печат, ще се радваме да ги обсъдим заедно и да ви насочим към този, който е най-релевантен за вашите нужди.

Ползи от прилагането на топъл печат в опаковките

Прилагането на Топлият печат в опаковъчната индустрия осигурява няколко много важни предимства:

Подобрена визуална привлекателност:

При топлият печат се добавя метален или холографски блясък към опаковката, което я откроява сред останалите опаковки на рафтовете и привлича по-трайно вниманието на потребителите.

Издръжливост:

Топлият печат осигурява защитен слой върху отпечатаните дизайни, което прави опаковката по-устойчива на износване.

Идентичност на марката:

Фолио, което се използва при топлия печат може да бъде персонализирано с логото на компанията или специфични цветове, което спомага за защитата и укрепването на идентичността на марката.

Универсалност:

Топлият печат може да се прилага върху различни материали, включително хартия, картон и пластмаса, което го прави универсален избор при различните видове опаковки.

Ефективност на разходите:

Топлият печат е рентабилен начин за добавяне на стойност към опаковката и за по-луксозната визия в сравнение с други техники за облагородяване.

Като цяло топлият печат осигурява комбинация от визуална привлекателност, издръжливост, подсилване на марката, гъвкавост и рентабилност, което го прави популярен избор при създаването на опаковки в различните индустрии.

Желаете опаковките ви да придават стойност?

Ако харесвате привлекателността и уникалността, която фолиото придава на една опаковка и се интересувате от използването на тази уважавана през времето традиция, за да добавите изисканост към вашите опаковки, свържете се с нас сега за безплатна консултация и/или оферта.

В Печатница НЕПЕДОНИ работят експерти с дългогодишен опит и ноу-хау в създаването на голямо разнообразие от опаковъчни продукти. Разполагаме с технологии за прилагането на различни техники на облагородяване, за да гарантираме, че опаковката за вашия продукт перфектно улавя и концептуализира вашата марка и предава посланието ви към клиента.

Използвайте нашият богат опит в печатните технологии, за да подсилите стойността на вашият продукт, чрез опаковка с изящни графики от фолио, както и чрез много други видове печат, за да завладеете и убедите вашата аудитория да избере вашите продукти.

Разчитайте на нас когато става дума за опит в подпомагането на компании от средния и голям бизнес и нуждата им от опаковки за различни по характер продукти.

Не сте сигурни какъв тип дизайн имате нужда? Партнираме си с едни от най-изявените и талантливи графични дизайнери и художници в страната, които могат да вникнат максимално в това, което искате вашата марка да предаде на вашата целева аудитория.

Позволете ни да ви покажем силата на първокласните опаковки. Свържете се с нас!

Вашите продукти са по-видими с нашите опаковки!