BG
 

Картонените опаковки и индустриите. Ползи и приложение.

През последните години се наблюдава нарастваща тенденция към екологично чисти и устойчиви опаковки, а картонените опаковки се превърнаха в популярен избор за различни индустрии. Опаковките от картон предлагат множество предимства пред други опаковъчни материали, като пластмаса или метал, и могат да се използват за пакетиране на широка гама от продукти, включително храни, напитки, плодове и зеленчуци, козметика, продукти за здравето, електроника и артикули за електронна търговия.

Хранително-вкусовата промишленост

Хранително-вкусовата промишленост е един от най-големите потребители на опаковки от картон. Картонените опаковки се използват широко за пакетиране на различни хранителни продукти, като зърнени храни, закуски, печива, замразени храни и млечни продукти. Едно от основните предимства при използването на картонени кутии в хранително-вкусовата промишленост е способността им да запазват храната свежа и защитена от външни фактори като влага и въздух. Опаковките от картон също са биоразградими и могат лесно да се рециклират, което ги прави екологичен избор за опаковане на храни.

Алкохолна и винена индустрия

 Индустрията на спиртните напитки също използва широко картонените опаковки. Брандирани кашони, транспортни опаковки от велпапе и Bag in Box опаковки използващи се обикновено за опаковане на вино, сокове, мляко или вода. Опаковките от картон предлагат няколко предимства пред пластмасата или стъклото, като леко тегло, възможност за рециклиране и издръжливост. Bag in Box кутиите също могат да бъдат проектирани с различни форми и размери, което ги прави универсални за различни видове напитки.

Производство на плодове и зеленчуци

Производството на плодове и зеленчуци също печели от използването на картонени опаковки. Наблюдаваме нарастваща тенденция, при която картонени кутии все по-често заместват пластмасовите тарелки по щандовете за плодове и зеленчуци в големите вериги. Опаковки от картон и велпапе се използват за опаковане на плодове и зеленчуци, за да ги предпазят по време на транспортиране и съхранение. Картонената опаковка също е дишаща, което позволява на плодовете и зеленчуците да останат свежи за по-дълго време. Освен това, картонените опаковки са устойчив избор, тъй като могат лесно да бъдат рециклирани или компостирани.

Козметична индустрия

Козметичната индустрия е друг сектор, който отдавна е заложил на картонените опаковки като основно средство за комуникация с потребителите. Опаковките от картон са популярни и предпочитани от козметичният бранш, защото са изключително подходящи брандиране и позволяват комбинации от печатни техники и облагородяващи процеси, които да им придадат луксозен облик и изтънченост. Картонените опаковки също са леки, което ги прави лесни за транспортиране и работа. Те са и по-устойчивият избор от пластмасовите опаковки, което го прави привлекателна опция за козметичните компании.

Фармацевтична индустрия

Индустриите в областта на грижата за здравето и фармацевтиката също широко използват опаковките от картон. Картонените опаковки намират удачно приложение при пакетирането на медицински изделия, лекарства и други здравни продукти. Те са отличен и предпочитан  избор, тъй като са леки, могат лесно да се транспортират и са удобни при работа с тях. Освен това картонените опаковки могат изцяло да се рециклират, което ги прави устойчив избор за компаниите в здравния сектор.

Електронна индустрия

Електронната индустрия е възприела отдавна картонените опаковки за свое основно средство при пакетирането на продуктити. От ежедневието си виждаме най-различни стоки от бита ни да са опаковани изключително добре. Това са смартфони, таблети и лаптопи, телевизори с XXL размери и т.н. Опаковките от картон и велпапе са устойчив избор за опаковане на подобен род изделия, защото могат лесно да бъдат рециклирани или компостирани. Освен това, тези опаковки могат да бъдат персонализирани, чрез пълноцветен висококачествен печат, което ги прави привлекателна опция за компаниите производители на електроника и стоки за бита.

Онлайн търговия ( E-commerce)

След края на COVID пандемията индустрията за електронна търговия придоби съвсем нов облик и днес е един от бързоразвиващите се браншове в световен мащаб. Базирайки се на желанията на потребителите да получат стоките си в безупречен вид, онлайн търговците заложиха на най-релевантният избор – опаковките от картон и велпапе или т.нар. каширани опаковки. Картонените опаковки са леки за транспортиране и могат да бъдат произведени с индивидуална форма и размери, което е наистина важно условие когато говорим за оптимизация на разходите по доставка. Опаковките от картон и велпапе могат да станат още по-атрактивни ако бъдат брандирани чрез висококачествен офсетов печат. Напечатаната картонена опаковка оставя по-трайно впечатление у потребителите, в сравнение с обикновената кафява опаковка тип „кашон“. Веднага ви даваме пример с така нашумелия тренд “unboxing” и многобройните видео клипове на потребители, които споделят в социалните мрежи удоволствието от разопаковането на току-що пристигналата пратка. Някои от тези видеа са с милиони гледания, което може да ви убеди в ползата от брандирането на картонената опаковка. 

В заключение можем да кажем, че с многобройните си предимства, картонените опаковки са универсален и практичен вариант за много различни видове продукти и индустрии – хранително-вкусова, винарска, алкохолна, фармацевтика. Опаковките от картон са удачен избор при пакетирането на  плодове и зеленчуци, козметични продукти, продукти за здравето и бита. Картонените опаковки са устойчив и екологичен избор. Те са леки, издръжливи и могат да запазят продуктите свежи и защитени по време на транспортиране и съхранение.

Опаковките от картон могат да бъдат произведени в най-различни форми и размери, както и да бъдат персонализиран посредством висококачествен печат. Те са основната комуникация на вашият бранд с потребителите.

Вашите продукти са по-видими с нашите опаковки!